Ciprian Dancu – clarinet

Născut la Sibiu in anul 1979, clarinetistul Ciprian Dancu a absolvit cursurile Facultății de Muzică din cadrul Universitatii Transilvania din Brașov in anul 2003 la clasa prof.Daniel Theodoru si Iulian Rusu.

Activitatea competițională insumează premii importante obținute la concursuri atât naționale cât și internaționale:

Premiul I  la Concursul Internațional de clarinet „Mercadante” -Bari, Italia 2005;

Marele Premiu la Concursul Național de Interpretare „Marțian Negrea” – Ploiești 2003;

Premiul II  la Concursul Internațional „Beethoven e i Classici” – Salerno Italia 2003.

A fost invitat sa concerteze in calitate de  solist  pe scenele Filarmonicilor din Iași, Timișoara, Oradea, Sibiu, Vâlcea etc., sub bagheta unor importanți dirijori precum Petre Sbârcea, Ilarion Ionescu Galați, Valentin Uryupin, Scott Speck, Theo Wolters, Sabin Pautza, Peter Ash, Walter Hilgers, Gabor Horvath, etc. și a susținut de asemenea o bogată activitate camerală, atât in țară cât și în străinătate (Weimer, Leipzig, Bari, Institutul Cultural Roman Lisabona, Deventer, etc).

A susținut recitaluri alături de importanți artiști români precum Horia Mihail – pian, Teodora Gheorghiu – soprană, Daniel Szasz – vioară, etc.

Este membru in ansamblul de muzică contemporană ICon Arts și Capella Coronensis din Brașov. A fost invitat la importante festivaluri  precum “George Enescu”  – București, “Schwetzinger Festspiele” –  Germania, ”Festivalul Româno-American” – Sibiu, ’’Tam-Tam’’ – Brașov, “Lucian Blaga”, ”Festivalul Artei Lirice” de la Sibiu.

Incepând cu anul  2017 a fost invitat in calitate de  profesor de clarinet la Academia de vară ICON ARTS  Transilvania.

Este Fondatorul si Directorul “Street Music Festival” de la Sibiu, unul dintre cele mai tinere si nonconformiste platforme de concerte din spațiul public.

Din anul 2002 pană in prezent este Solist Instrumentist al Filarmonicii de Stat Sibiu.

Este Artist “Leitner & Kraus”, celebra fabrică de clarinete de la Neustadt din Germania.

Referințe:
Scott Speck, Dirijor si Director Artistic al Filarmonicii din Chicago îl descrie pe Ciprian Dancu ca fiind:
“Un muzician desăvârșit și versatil, cu o tehnică impresionantă, sunet frumos, și mai presus de toate, un încantător simț stilistic”.

Ilarion Ionescu – Galati:
“Ciprian Dancu onorează reputația școlii naționale muzicale românești datorită calităților excepționale de care dă dovadă: maturitate artistică, intuiție muzicală, sunet de inaltă calitate.”